Paslanmaz boru; Paslanmaz borular; dikişli boru ve dikişsiz boru (çekme boru) olmak üzere iki üretim şekliyle üretilmektedirler.
Paslanmaz dikişli borular; açılımında kesilen plakanın soğuk şekil verme yöntemi ile yuvarlatılarak boyuna kaynak yapılması ile elde edilmektedir. Paslanmaz dikişli borular borunun kullanım amacına göre, dekorasyon amaçlı kullanılacak ise yüksek frekans kaynağı (HF Kaynak) EN10296-2 standardında üretimi yapılır. Eğer endüstriyel tesisatlar da basınçlı akışkan hatlar için kullanılacak ise TIG Kaynağı veya Lazer Kaynağı EN 10217-7 standardında üretilirler.
Paslanmaz çekme borular ise akkor haline getirilen kütüğün sıcak şekil verme yöntemiyle şekillendirilmesi ile üretilirler.
Paslanmaz borular kullanım amaçlarına göre yüzeyleri asitli, kumlu, fırçalı veya polisajlı olarak imal edilerek satışa sunulmaktadır.
Paslanmaz tesisatlar, endüstriyel tesisler başta olmak üzere, sıvı ve gaz gibi akışkanların sistemli bir şekilde bir yerden başka bir yere taşınması amacı ile oluşturulmuş tesisatlardır. Paslanmaz boru hatları, taşınan ürünün türüne, basıncına ve ısı derecesi gibi değerlere göre dikişli veya çekme boru türleri tercih edilerek oluşturulur.
Paslanmaz çelik boru tesisatlarında ağırlıklı olarak AISI 304 kalite paslanmaz borular kullanılmaktadır. Boru hattında taşınacak ürünün özelliklerine göre AISI316, AISI321, AISI309, AISI310 ve DUBLEKS PASLANMAZ gibi paslanmaz çelik borular tercih edilmektedir.
5” ve üzeri paslanmaz çelik boru tesisatlarında genellikle flanş, yaka, dirsek, te ve redüksiyon gibi uç-uca kaynak yapılabilen paslanmaz fittingsler tercih edilirler. 4” ve altı paslanmaz çelik boru tesisatlarında ise içten ve dıştan diş açılmış paslanmaz manşon, nipel, dirsek, te, rekor gibi paslanmaz ürünler kullanılabilir. Paslanmaz tesisatlar çeşitli paslanmaz vanalar, çek valfler, filtreler (pislik tutucu) gibi ürünler ile kontrol edilebilirler.
Paslanmaz çelik borular gıda, kimya, tekstil, otomotiv, inşaat sanayi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır.
Paslanmaz Boruların Korozyonu:
Paslanmaz çelik ürünler, yapısında bulunan metal oksitten oluşan fakat gözle görülemeyen pasif koruma tabakasına sahip olduklarından dolayı korozyona karşı dayanıklıdırlar. Pasif koruma tabakası, yüksek klorürlü su veya montaj hataları ve boruların yüzeyinde klorür mevcutken oksidasyon maddeleri kullanılarak temizlendiğinde zarar görür ve korozyon oluşur. Sudaki yüksek klorür miktarı paslanmaz borularda korozyona sebep olmaktadır. Paslanmaz borulardaki pek çok korozyonun başlıca sebeplerinden biri de yanlış kaynaklamaya bağlı montaj hatalarıdır. Uygun kalitede paslanmaz boru seçimi, korozyon tehlikesine karşı alınabilecek en iyi tedbirdir. Özellikle karbon çelik borularla karışık olarak yapılan tesisatlar da paslanmaz boruların temas eden yüzeylerinde yüzey korozyonu oluşur. Yüzey korozyonunu engellemek için paslanmaz boruların izolasyonuna dikkat edilmelidir.